Home   >   Actueel   >   Nieuwsberichten

Maaien in Park Hitland

Geplaatst op 11-06-2018

In de week van maandag 11 juni zal de aannemer van het groenonderhoud in Park Hitland starten met het maaien van de bermen. Hierdoor zullen de wandelpaden snel weer beter begaanbaar zijn.


Wortelonderzoek bomen Hitlandselaan

Geplaatst op 16-05-2018

Op donderdag 17 mei 2018 vindt er op en langs de Hitlandselaan onderzoek plaats naar de conditie en het wortelgestel van de Populieren langs de laan. Er moet later dit jaar groot onderhoud worden uitgevoerd aan het wegdek van de Hitlandselaan en het onderzoek zal meer inzicht geven hoeveel invloed onderhoud aan het wegdek zal hebben op de conditie van de Populieren. De resultaten van het onderzoek zullen betrokken worden bij het maken van een uitvoeringsplan.


Vogel excursie op golfbaan Hitland

Datum: zaterdag 12 mei 2018
Tijd: 5:00 uur-7:15 uur

Op zaterdag 12 mei vindt er een vogel excursie plaats op golfbaan Hitland. Een mooie kans om eens op de golfbaan te kijken en ook ongestoord van de natuur op de golfbaan te genieten. Om 05:00 uur 's ochtends gaat u dan met een groep de baan in. We verzamelen op de golfbaan voor het golfhuis.

Het vroege tijdstip is bewust gekozen om al in de schemering de vogelgeluiden te beluisteren. Alleen dit is al een mooie ervaring, maar de natuur (flora en fauna) maakt het plaatje compleet.

Er wordt een rondleiding door de baan verzorgd, waarbij deskundige natuurkenners u uitleg geven over vogels en de mooie flora en fauna om u heen. De vogelexcursie duurt in de baan tot ongeveer 07:15 uur. Na de rondleiding kunt u (na-)genieten van een ontbijt in restaurant Hit eten & drinken. Het ontbijt wordt verzorgd door de organisatie en er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelden

Aanmelden kan aan de receptie van de golfbaan of telefonisch via de caddiemaster (0180-317188).


Herstel wandelpaden Hitland-Zuid

Herplaatst op 17-04-2018

In 2017 is er mede door werkzaamheden voor het bosonderhoud schade aangericht aan een aantal wandelpaden in Park Hitland. Helaas hebben we daarnaast ook te maken gekregen met veel wateroverlast (ruim 200 mm meer water dan normaal in deze periode), wat zorgt voor een mistroostig beeld van sommige paden. Goed nieuws: de paden worden momenteel hersteld!

Herstelwerkzaamheden

De firma Scheer Groen Grond en Water is momenteel bezig om de paden en bermen te herstellen. Het is nu en de komende week goed weer, maar omdat het vorige week en afgelopen weekend nog flink geregend heeft zijn met name de bermen nog erg nat. Dit houdt in, dat er toch een wat aangepaste wijze van uitvoering nodig is en daardoor lijkt het soms alsof een stuk pad (nog) niet goed is afgewerkt. Eerst wordt namelijk de grond van de bermen opzij geschoven om te drogen. Daarna wordt een (stuk) pad uitgevlakt, worden gaten opgevuld en er wordt een dunne laag nieuw materiaal opgebracht. Pas als die dunne laag gedroogd is kan het pad worden aangewalsd en als dan ook de grond in de bermen enigszins is afgedroogd kunnen ook de bermen worden afgewerkt.

Als alles achter elkaar kan gebeuren is het werk eind deze week klaar en zijn de paden weer netjes. Het kan echter zijn, dat als de grond van de bermen nog niet genoeg is gedroogd het afwerken van de bermen volgende week moet plaatsvinden.


Voorjaar bij Ontmoetingstuin Hitland

Geplaatst op 23-03-2018

Het voorjaar is ook bij Ontmoetingstuin Hitland​ gestart! Vorige week zijn de door Kinderdagverblijf Kakelbont & BSO Takatuka​ geschonken appelbomen geplant tijdens de Boomfeestdag door de kinderen van de BSO. Ze staan prachtig! Een zevental scholieren van Accent Praktijkonderwijs Capelle a/d IJssel​ is gestart met het 8-daagse project ‘Groen’. Zij ondersteunen bij de voorjaarswerkzaamheden rondom de ontmoetingstuin en ook op de Thematuinen.
 
NIEUW – Ouder&Kind tuinen
In de ontmoetingstuin kunt u nu al een kijkje nemen bij de bestaande Thematuinen. Maar sinds dit voorjaar kunnen ouders ook samen met kinderen tuinieren. Tussen de Schooltuin en de Wereldtuin zijn nu 6 stukjes grond beschikbaar, geschikt voor een moestuinbak van 1 x 2 meter. Hierop kunnen Ouder(s)&Kind(eren) tuinieren tegen een bedrag van 20,- euro per jaar. Dus lijkt het je leuk om samen te tuinieren? Ga dan eens een kijkje nemen bij Ontmoetingstuin Hitland of neem contact op via ontmoetingstuin.hitland@gmail.com.

Bekijk foto's van de Ontmoetingstuin en de Ouder&Kind tuinen op Facebook.


Dunning in Hitland & informatie over de paden

Geplaatst op 13-11-2017, aangepast 01-12-2017

Verspreid over het jaar 2017 zijn jaargang 3 en 4 van de geplande dunningen in Park Hitland uitgevoerd. Jaargang 4 zou aanvankelijk in 2018 worden uitgevoerd, maar is uit efficiency overwegingen nu ook in 2017 uitgevoerd. De werkzaamheden hebben als doel het bos gevarieerder en aantrekkelijker te maken voor natuur en recreant. De werkzaamheden zijn erop gericht een gevarieerder bos met verschillen in soorten, leeftijd en structuur te creëren. Door meer licht in het bos te brengen kunnen struiken en planten zich beter ontwikkelen en worden tevens de omstandigheden voor het vestigen van verschillende diersoorten verbeterd. De overblijvende bomen kunnen zich door de dunningen beter ontwikkelen, waarmee de stabiliteit van het bos gewaarborgd blijft. De te dunnen gebieden in 2017 betreffen het gebied tussen de Schielandweg en de Molenwetering (jaargang 3) en tussen de Molenwetering en de Groenendijk (jaargang 4).

Het afvoeren van het gezaagde hout van de dunning moet helaas over wandelpaden plaatsvinden. Hierdoor is een aantal paden flink kapot gereden. Gezien de recentelijke renovatie van diverse wandelpaden, is het streven uiteraard om de paden volledig te herstellen. De aannemer van het bosonderhoud heeft gegarandeerd dat de paden (zodra de weers- en terreinomstandigheden het toelaten) worden hersteld. De voortgang van deze herstelwerkzaamheden is afhankelijk van de weersomstandigheden.


Open dag Park Hitland op zaterdag 16 september

Geplaatst op 28-08-2017

Op zaterdag 16 september staat Park Hitland in het teken van een Open Dag met allerlei activiteiten voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Tussen 10:00 uur en 16:00 uur is iedereen van harte welkom om een kijkje in het vernieuwde Park Hitland te komen nemen en mee te doen aan één of meerdere activiteiten. Ieder half uur vinden er diverse leuke activiteiten plaats, waar iedereen aan deel kan nemen.

In de afgelopen twee jaar is er dankzij ideeën van diverse gebruikers van het Hitlandgebied, financiële toezeggingen vanuit het Dagelijks Bestuur en financiële ondersteuning vanuit de provincie Zuid-Holland veel geïnvesteerd in recreatiegebied Hitland. Dit heeft geresulteerd in diverse nieuwe voorzieningen en een upgrade van het gebied, wat voortaan met de nieuwe naam ‘Park Hitland’ wordt aangeduid. Het Dagelijks Bestuur wil graag de mogelijkheden en veranderingen in Park Hitland laten zien en organiseert daarom een Open Dag op zaterdag 16 september met diverse bij Park Hitland betrokken partijen.

Om 10:00 uur geeft het Dagelijks Bestuur het startschot voor de open dag. Wethouder Josien van Cappelle (gemeente Capelle aan den IJssel, voorzitter Dagelijks Bestuur) opent de waterspeelplaats in Hitland-Zuid en tegelijkertijd opent wethouder Rik van Woudenberg (gemeente Zuidplas, Dagelijks Bestuur) de klimspeelplaats in Hitland-Noord. De wethouders worden bij de opening begeleid door het huidige kindercollege en de -gemeenteraad, maar ook door het kindercollege en de -raad die in 2015 geholpen hebben bij het kiezen van een ontwerp voor beide speelvoorzieningen in Park Hitland.

Hitland-Zuid, nabij Capelle aan den IJssel
Vanaf 10:30 uur kunnen kinderen in Hitland-Zuid diverse creatieve spellen doen of eigen creatie(s) bouwen. (Na)bij Leefgoed de Olifant/Theehuis de Dames kunt u terecht voor drie workshops boogschieten (10:30 uur, 12:30 uur en 14:30 uur), het helpen met vlechten van wilgentakken om een kunstwerk te creëren met Land-Art kunstenaar Johan Sietzema (10:00-15:00 uur) en een leuke lunch- en borrelaanbieding. Tussen 12:00-16:00 uur is de buurtmoestuin in Hitland-Zuid geopend en zij organiseren een oogstfeest met kraampjesverkoop. Ook zijn daar drie workshops te volgen: bramenjam maken met Ali, Groentesoep van Dirk en kookdemo’s door Azi.

Hitland-Noord, nabij Nieuwerkerk aan den IJssel
In Hitland-Noord starten vanaf 10:30 uur de Oud-Hollandse spellen, waar kinderen en volwassenen aan mee kunnen doen. Tussen 11:00-16:00 uur worden er ieder half uur buitenfitness lessen gegeven op het terrein van de ijsbaan. Tussen 14:00-15:00 uur een activiteit voor alle hondeneigenaren: Zoek het botje in de honden prettuin! Bij Manege Hitland is het ook open dag op zaterdag 16 september. Rond 12:00 uur kunt u kijken naar een Friezen Carrousel (show) en rond 13:00 uur en 16:00 uur kunnen kinderen ponyritjes maken. Iets verder, bij de steenovens aan de Groenendijk, zijn de deuren van 11:00-16:00 uur geopend voor publiek. U kunt meehelpen met de steentjes, maar ook een rondleiding is ieder uur mogelijk.

Hitland-Midden
Bij/vanaf Golfbaan Hitland start er om 11:00 uur een excursie voor natuurliefhebbers onder begeleiding van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) met het thema herfst. Om 12:00 uur en 15:00 uur kan iedereen gratis kennismaken met golf tijdens een kennismakingsles, gegeven door Golfschool Hitland. Ook start er op twee tijdstippen (11:30 uur en 13:00 uur) een ronde Footgolf, waar iedereen gratis aan mee kan doen. Een leuke activiteit voor het hele gezin! Op het fietspad tussen Hitland-Noord en -Zuid staat een stand met uitgifte van kano’s. Met z’n vieren tegelijkertijd kunt u een rondje kanovaren door Hitland.

Het advies aan alle bezoekers is om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Uiteraard kan de auto geparkeerd worden op de bekende parkeerplaatsen in en nabij Park Hitland. Bij alle entrees van het gebied krijgt u als bezoeker een programmaboekje. In het programmaboekje kunnen kinderen stempels verzamelen bij activiteiten en met minimaal drie stempels een ijsje “verdienen”. Daarnaast vindt u in het boekje lunch- en borrelaanbiedingen bij de twee openbare horecagelegenheden in Park Hitland: Hit eten & drinken en Restaurant & Theehuis De Dames.

TIP: Volg voor alle updates over het programma en de laatste informatie de Facebookpagina van Park Hitland (www.facebook.com/parkhitland).


Dunningswerkzaamheden Hitland-Zuid

Geplaatst op 07-07-2017

In 2017 wordt jaargang 3 van 4 geplande dunningen in het Park Hitland uitgevoerd. De werkzaamheden hebben als doel het bos gevarieerder en aantrekkelijker te maken voor natuur en recreant. De werkzaamheden zijn erop gericht een gevarieerder bos met verschillen in soorten, leeftijd en structuur te creëren. Door meer licht in het bos te brengen kunnen struiken en planten zich beter ontwikkelen en worden tevens de omstandigheden voor het vestigen van verschillende diersoorten verbeterd. De overblijvende bomen kunnen zich door de dunningen beter ontwikkelen, waarmee de stabiliteit van het bos gewaarborgd blijft. Het nu te dunnen gebied is het gebied tussen de Schielandweg en de Molenwetering.

Voorbereidingen
De te dunnen bomen zijn voorzien van een (rode) markering. Het markeren van de te dunnen bomen is volgens de Gedragscode Bosbeheer gebeurd en ook de dunningswerkzaamheden door de firma Weijtmans zullen volgens de Gedragscode Bosbeheer plaatsvinden. In de Gedragscode Bosbeheer zijn de belangrijke ‘spelregels’ voor een verantwoord bosbeheer beschreven.

Op 24 juni jl is er verder door een erkend ecoloog een Flora- en Fauna inventarisatie uitgevoerd en vervolgens gerapporteerd.

Vanaf 17 juli zal de firma Weijtmans de dunning uitvoeren, waarbij er zoveel als mogelijk is bij de juiste weers- en terrein omstandigheden wordt gewerkt. Ongunstige omstandigheden kunnen er toe leiden dat het werk over een langere periode wordt uitgespreid en dat het gezaagde hout niet direct kan worden afgevoerd. Het vrijkomende hout wordt op stapels in en langs het bos gezet.

Veiligheid
Gedurende de werkzaamheden kunnen bepaalde bosvakken en aangrenzende paden tijdelijk afgesloten zijn. Hier kunnen gebruikers van het bos enige overlast van ondervinden. Wij vragen hiervoor begrip en medewerking en voor de veiligheid van gebruikers en dat van onze medewerkers vragen wij om eventuele aanwijzingen van uitvoerend personeel en bebording op te volgen.

Eerdere dunningen
In 2015 is de eerste jaargang van de geplande dunningen in Park Hitland uitgevoerd in Hitland-Noord. Om het herstel van het bos te kunnen volgen hebben we na de dunning in het najaar van 2015 2 camera’s opgehangen, waarmee in 2016 en 2017 elke dag foto’s zijn gemaakt van een stukje bos of bosrand. Van die foto’s zijn nu 2 filmpjes gemaakt, die via de volgende link op youtube te bekijken zijn: Video 1 en video 2.


Beknopt verslag informatie- en bijpraatbijeenkomst 28 juni 2017

Geplaatst op 29-06-2017

In oktober 2015 heeft het bestuur eerder een informatie- en inspreekavond gehouden over hun voornemens om in het openbare gebied Hitland een aantal nieuwe projecten te realiseren. Op die inspreekavond is ook een aantal suggesties gegeven voor nieuwe voorzieningen en eind 2015 heeft het Algemeen Bestuur van het recreatieschap een lijst met 22 nieuwe projecten vastgesteld. In 2016 en 2017 is een groot aantal van de 22 projecten met hulp van participatie van diverse belangengroepen verder uitgewerkt en uitgevoerd.

Op woensdag 28 juni heeft het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Hitland wederom diverse geïnteresseerden in en belanghebbenden bij Recreatiegebied Hitland (nu ook wel Park Hitland genoemd) uitgenodigd voor een informatie- en bijpraatbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst heeft het bestuur de aanwezigen geïnformeerd over wat er tot nu toe is gerealiseerd en wat er binnenkort nog gaat plaatsvinden. Daarnaast was er ruime gelegenheid om van gedachten te wisselen en ideeën naar voren te brengen. Ook zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de open dagen die op zaterdag 16 en zondag 17 september georganiseerd gaan worden in Park Hitland.

De volgende bespreekpunten zijn de revue gepasseerd:

  1. Drukte bij buurtmoestuin Hitland-Zuid; parkeren en wachtlijst monitoren. Een eventuele uitbreiding van de buurtmoestuin in de toekomst behoort tot de mogelijkheden.

  2. Horecagelegenheden in Park Hitland kunnen elkaar versterken, ook gebruik maken van de nieuwe routes en paden.

  3. Het herstel van het gekapte bos in Hitland-Noord; de herbeplanting heeft nu ruimte om in de breedte en hoogte op een natuurlijke wijze terug te groeien/herstellen.

  4. Dunning Hitland-Zuid; vanaf 17 juli worden bomen gekapt in Hitland-Zuid. Hier wordt nog over gecommuniceerd.

  5. Het molenfundament in Hitland-Noord; Rik van Woudenberg heeft toegelicht dat Recreatieschap Hitland het belang van het molenfundament ziet, maar dat het schap geen historische vereniging is. Er ligt dan ook een voorstel om de verantwoordelijkheid voor het fundament over te dragen aan de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel.

  6. Teruggelopen weidevogelstand; de agrariërs in Hitland lopen het land altijd na op weidevogels voordat er gemaaid wordt. Een mogelijek oorzaak zijn de vossen in het Hitlandgebied.

  7. Speeltoestellen voor kinderen met een beperking; in beide speelvoorzieningen (Hitland-Noord en Hitland-Zuid) is rekening gehouden met toestellen voor kinderen met een beperking. In Hitland-Zuid is dit één toestel, maar wordt ook gewerkt aan een watertappunt waardoor het gebruik door kinderen met een beperking vergroot wordt.

  8. Gebruik voet- en fietspaden; momenteel wordt een inventarisatie uitgevoerd van de verkeersborden in Hitland. Daarna worden borden opnieuw of terug geplaatst en kan Handhaving Capelle ook op basis van de borden handhaven in het gebied.

  9. “Regels” in Park Hitland op een informatiebord; er zijn informatiepanelen in ontwikkeling. Park Hitland is een openbaar gebied, dus ‘afsluiten’ in de avonduren kan niet. Op de informatiepanelen wordt ook een contactnummer geplaatst voor contact bij eventuele calamiteiten.

  10. En ten slotte diverse ideeën voor de open dagen in het weekend van 16 en 17 september aanstaande. Deze (samenwerkingen) zullen verder worden uitgewerkt.

Wilt u in contact komen met Recreatieschap Hitland? Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact op via 0180-317188.


Nieuw terreinmeubilair in Hitland

Geplaatst op 23-05-2017

Het kan u tijdens een bezoekje aan Park Hitland vast niet ontgaan zijn: Het nieuwe terreinmeubilair in Hitland!

In de afgelopen weken zijn er 40 nieuwe, robuuste bankjes in Hitland geplaatst en 10 picknickbanken. Er staan ook verschillende palen die in de komende weken worden afgemaakt en uiteindelijk de nieuwe entrees van Park Hitland markeren. Er staan hoge smalle palen bij de fietspaden en meerdere palen bij de toegangswegen voor auto’s. Zowel bij de fietspaden als bij de autowegen wordt er nog een logobord van Park Hitland op de palen bevestigd. Verder zullen er in de komende weken nog zo’n 10 bewegwijzeringspalen worden geplaatst.  Alles is uitgevoerd in robuust robinia hout en vormgegeven met de kleuren van de nieuwe huisstijl van Park Hitland.

Ook zijn er wandel-, hardloop- en/of fietsroutes uitgezet door Hitland met markeringspaaltjes, die bij de HitlandRun op zondag 14 mei voor het eerst in gebruik zijn genomen. Volg de paaltjes voor de routes door Park Hitland en stop onderweg bijvoorbeeld bij het openbare restaurant Hit eten & drinken op golfbaan Hitland met een prachtig uitzicht. Ook kunt u voor een kopje koffie/thee en/of lunch terecht bij Leefgoed de Olifant/Theehuis De Dames in Hitland-Zuid.

(Door)ontwikkeling Hitland

Het nieuwe terreinmeubilair in de vernieuwde huisstijl vormt een onderdeel van de (door)ontwikkeling van recreatiegebied Hitland, voortaan ook wel Park Hitland genoemd. Vanaf begin 2016 is hard gewerkt in het recreatiegebied Hitland om op een aantal plekken nieuwe recreatieve voorzieningen te maken. In de aanloop daar naar toe zijn inwoners, belangengroepen, kinderen en andere maatschappelijke partijen betrokken bij de idee- en planvorming voor de nieuwe voorzieningen. Inmiddels zijn er ook een honden prettuin, waterspeelplaats, klimbos en vogeluitkijkpunt gerealiseerd.


Update werkzaamheden Recreatiegebied Hitland

Geplaatst op 06-04-2017

Recreatiegebied Hitland is in (door)ontwikkeling. Via dit bericht willen we u informeren over de huidige werkzaamheden en een update daarover geven.

Aanleg nieuwe wandelpaden
Op drie plaatsen in Hitland-Zuid worden nieuwe paden aangelegd. Eind vorig jaar is gestart met de aanleg van deze paden. De grond is bewerkt en de fundering voor de paden is aangebracht. Het ‘Moerpad’ heeft een verharding met Ardenner split gekregen en kon daardoor net voor de winter inviel nog worden afgewerkt. In de week van 3 t/m 7 april is er een toplaag op de nieuwe wandelpaden en het Legakkerpad en Langepad aangebracht. Aansluitend worden in de week van 10 t/m 15 april de bermen afgewerkt.

Aanpassingen parkeerterreinen
De bestaande parkeerterreinen in Hitland (m.u.v. het parkeerterrein aansluitend aan de golfbaan) worden ook aangepakt in 2017. Het doel is om de parkeerterreinen niet alleen te renoveren, maar ook groener en meer duurzaam te maken. De rijbanen van de parkeerterreinen zijn opnieuw geasfalteerd. De afwerking van de parkeerterreinen heeft wat vertraging opgelopen, doordat er problemen zijn met de levering van de zogenoemde grasplaten voor de parkeervakken. Voorlopig staat die afwerking gepland vanaf 10 april (parkeerterrein Blaardorpseweg), 17 april (parkeerterreinen Hitlandselaan) en 1 mei (parkeerterrein Groenendijk).

Snoeien laanbomen Hitlandselaan
Afgelopen winter heeft een preventieve controle van de laanbeplanting langs de Hitlandselaan plaatsgevonden. Aan de hogere delen van de bomen in de laanbeplanting moet onderhoud worden uitgevoerd. Vanwege de hoogte moeten hiervoor hoogwerkers gebruikt worden. In verband hiermee en uit veiligheidsoverwegingen zal de Hitlandselaan voor verkeer moeten worden afgesloten.

Gemeente Zuidplas heeft een verkeersplan voor de werkzaamheden aan de Hitlandselaan goedgekeurd. Op 7 april wordt een vooraankondiging voor de afsluiting van de Hitlandselaan geplaatst en na Pasen is vanaf 18 april de Hitlandselaan 2 weken voor alle verkeer afgesloten.

Extra update m.b.t. het snoeien (28/4/2017): Na een VTA-controle blijkt dat 12 bomen langs de Hitlandselaan ernstig ziek zijn, waardoor zij per direct zullen worden verwijderd om ook gevaarlijke situaties te kunnen voorkomen.

Entree gebied en nieuw terreinmeubilair
Het recreatieschap wil het recreatiegebied een herkenbare uitstraling geven door bij alle autowegen en fietspaden, die het recreatiegebied ingaan een herkenbare entree te maken. Bij de autowegen wordt een groot entreebord geplaatst en bij de fietspaden een wat kleinere. Daarbij worden ook 40 nieuwe banken en 10 picknicksets geplaatst in een herkenbare huisstijl. De banken en picknicksets worden in de maand april geplaatst. Als laatste zullen er drie wandel- en/of hardlooproutes worden uitgezet in Park Hitland.

Renovatie vogelrustgebied
Na de vervanging van het loopdek van het knuppelpad is nu ook het baggeren van circa 40 % van het natte deel van het vogelrustgebied gereed gekomen. Er is zo’n 7.000 m2 uitgebaggerd om weer meer open water te krijgen en dat is vanaf het knuppelpad en vanaf het nieuwe uitkijkpunt goed te zien.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? U kunt Recreatieschap Hitland bereiken via 0180-31 71 88 of info@hitland.nl.


Buurtmoestuin Hitland is officieel en feestelijk geopend!

Geplaatst op 31-03-2017

Op een prachtige lentedag is de buurtmoestuin officieel geopend en in gebruik genomen. Samen met wethouders Josien van Cappelle en Rik van Woudenberg (Dagelijks Bestuur Recreatieschap Hitland) heeft voorzitter van de beheergroep buurtmoestuin Kevin Jansen de eerste fruitboompjes geplant ter markering van deze bijzondere startdatum. Een groep enthousiaste gebruikers, de ‘pioniers ’ en beheergroep van de buurtmoestuin, het bestuur van Recreatieschap Hitland en diverse andere geïnteresseerden en belanghebbenden woonden de opening bij.

Mede dankzij de subsidie die is verstrekt door de Provincie Zuid-Holland heeft Recreatieschap Hitland een basisinfrastructuur van de buurtmoestuin gefaciliteerd met onder andere een omheining, een ontsluitingspad, een gereedschapsberging annex toiletruimte en goed bewerkbare grond. Er is door de beheergroep van de buurtmoestuin, het recreatieschap en een aannemer hard gewerkt om de buurtmoestuin voor 1 april gereed te maken. Het eindresultaat mag er dan ook zeker zijn en alle tuinierders staan te springen om vandaag of dit weekend te beginnen met het inrichten van hun stukje tuin. En de huidige tuinierders hebben geluk, want voorzitter Kevin Jansen maakte bekend dat er door de succesvolle initiatieven met de buurtmoestuin nog maar één ruimte beschikbaar is.

Tijdens de officiële ingebruikname van de buurtmoestuin werd benadrukt dat het doel van de buurtmoestuin is om een maatschappelijke meerwaarde te creëren. Het is bijzonder dat er zoveel verschillende groepen bij betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld WOP Oostgaarde, Stichting Welzijn Capelle, maar bijvoorbeeld ook een schooltuinproject van Kinderdagverblijf Humanitas. De initiatieven en creatieve ideeën lopen dan ook uiteen. De ideeën hebben ook betrekking op de gezamenlijke kruidentuin, kweektuin en thematuin. Komt u graag in contact met de beheergroep van buurtmoestuin Hitland? Dan kunt u contact opnemen via buurtmoestuin.hitland@gmail.com.


Ondertekening samenwerkingsovereenkomst buurtmoestuin Hitland-Zuid

Geplaatst op 14-12-2016

De ‘pioniers op de buurtmoestuin’ in Hitland-Zuid ondertekenen op woensdag 21 september samen met wethouders Josien van Cappelle en Rik van Woudenberg (Dagelijks Bestuur Recreatieschap Hitland) de gezamenlijk tot stand gekomen samenwerkingsovereenkomst.

Bij de doorontwikkeling van Recreatiegebied Hitland heeft een stuk grond in Hitland-Zuid de bestemming voor een buurtmoestuin gekregen. De moestuin is een buurtproject op openbaar terrein waarbij het niet alléén gaat om tuinieren, maar ook om samen activiteiten te ondernemen met een maatschappelijke meerwaarde, ‘iets’ te leren én natuurlijk plezier maken. Gedurende het afgelopen jaar zijn diverse geïnteresseerden en betrokkenen meerdere malen bijeen gekomen om te brainstormen over de mogelijke invulling van de buurtmoestuin. De zogeheten ‘pioniers op de buurtmoestuin’ hebben een beheergroep opgericht die aan de slag gaat met onder meer het tuinplan, de verdeling van grond, een tuinreglement en het uitdenken of faciliteren van activiteiten.

Het recreatieschap legt de basisinfrastructuur voor de buurtmoestuin aan en geeft die in gebruik aan de beheergroep. De beheergroep bemoeit zich dan verder met het opzetten van de buurtmoestuin en het met elkaar nadenken over de mogelijkheden om na de aanloopfase in de vaste lasten te kunnen voorzien. Het project kent twee fases of perspectieven: een voor de kortere termijn (drie jaar) waarin de buurtmoestuin en het beheer daarachter vorm krijgen, en een voor de langere termijn, waarbij de buurtmoestuin, in de vorm van bijvoorbeeld een stichting of vereniging, na die drie jaar op eigen benen kan staan.


Officiële opening hondenspeelterrein Hitland-Noord

Geplaatst op 22-11-2016

Op vrijdag 18 november is de hondenspeelplaats in Hitland-Noord officieel geopend door wethouders Josien van Cappelle en Rik van Woudenberg (het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Hitland), gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en hondenspecialist Martin Gaus. Diverse enthousiaste hondenbezitters en geïnteresseerden hebben de feestelijke opening ook bijgewoond.

In het kader van de (door)ontwikkeling van het recreatiegebied Hitland is in 2015 veel inspiratie opgedaan. In 2016 zijn vervolgens diverse nieuwe voorzieningen voorbereid en is met subsidie van de provincie Zuid-Holland ook al een aantal voorzieningen gerealiseerd. Eén van de al gemaakte voorzieningen is een relatief groot omheind honden speelterrein. De locatie, indeling en vormgeving van de hondenspeelplaats is door inbreng van meerdere hondenscholen en hondenbezitters tot stand gekomen.


Hitland: meer te beleven voor een breed publiek!

Geplaatst op 12-09-2016

Vanaf begin juni is hard gewerkt in het recreatiegebied Hitland om op een aantal plekken nieuwe recreatieve voorzieningen te maken. In de aanloop daar naar toe zijn inwoners, belangengroepen, kinderen en andere maatschappelijke partijen betrokken bij de idee- en planvorming voor de nieuwe voorzieningen. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de geplande en inmiddels deels ook al gerealiseerde voorzieningen.

Hondenspeelterrein
Onder begeleiding van Martin Gaus is er mede in overleg met o.a. twee eigenaren van hondenscholen een locatie gezocht en een plan gemaakt voor de inrichting van een hondenspeelterrein. Half juni is begonnen met de aanleg van het terrein en inmiddels is tussen de ijsbaan en de Hitlandselaan een omheind terrein ingericht voor honden. Vanwege de zeer enthousiaste reacties van hondenbezitters is het terrein inmiddels ook al in gebruik gegeven. Er worden later dit jaar nog wat bankjes, prullenbakken en dergelijke aangebracht. Ook zal dan nog een informatiebord worden geplaatst.

Kinder speelterreinen
In overleg met onder meer zo’n 30 kinderen uit de gemeenten Zuidplas en Capelle aan den IJssel is er een ontwerp voor 2 nieuwe speelvoorzieningen voor kinderen in Hitland gekozen. In Hitland-Noord (aan de Hitlandselaan) betreft dit een klimspeelplek/natuurspeeltuin en in Hitland-Zuid (aan het Langepad) een waterspeelplaats/natuurspeeltuin.

Begin juni is begonnen met de aanleg van de waterspeelplaats in Hitland-Zuid en op wat kleine dingen na kon die speelplaats eind juni worden afgerond. Ook hier zullen dit najaar nog bankjes en prullenbakken worden geplaatst. Begin juli is vervolgens met het klimbos /  natuurspeelterrein in Hitland-Noord gestart, maar door het slechte weer moest de aanleg daarvan geregeld onderbroken worden. Momenteel is het speelterrein aangelegd en ingericht. Op een deel van het terrein moet echter nog grondverbetering worden toegepast om het terrein in de toekomst beter toegankelijk te kunnen houden. Naar verwachting zal die grondverbetering in de tweede helft van september kunnen plaatsvinden en dan zal ook het terrein verder worden ingezaaid en afgewerkt.

Vogeluitkijkpunt
Tussen het zogenoemde vogelrustgebied met het vlonderpad en de Groenendijk is een prachtig vogeluitkijkpunt gemaakt. U kunt vanaf circa 3 meter hoogte uitkijken over het vogelrustgebied en in alle rust genieten van het uitzicht en de vogels uiteraard. Dit najaar wordt er nog een nieuw wandelpad langs het uitkijkpunt aangelegd, zodat het uitkijkpunt ook nog beter bereikbaar wordt.

Binnenkort vindt u hier ook wat meer informatie over de projecten die nu nog in voorbereiding zijn. Dat betreft de buurtmoestuin, de aanleg van nieuwe wandelpaden en verbetering van enkele bestaande wandelpaden, een upgrade van alle parkeerterreinen en nieuwe borden en terreinmeubilair in het gebied. Begin oktober zal het hondenspeelterrein feestelijk in gebruik worden gesteld. Alle voorzieningen zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit Provincie Zuid-Holland.