Home   >   Recreatie

Recreatiemogelijkheden

In het Hitlandgebied zijn vele vormen van recreatie mogelijk, zoals bijvoorbeeld: wandelen, fietsen, skeeleren, vissen, paardrijden, golfen, kanoën, schaatsen en kamperen. De recreatiemogelijkheden die het Hitlandgebied u biedt worden hieronder uitgebreid beschreven.

Wandelen

In Hitland zijn uitstekende wandelpaden aangelegd, die toegang geven tot het hele gebied. De paden lopen dwars door de bossen, de weilanden en het water zodat u optimaal kunt genieten van de natuur. Een goed voorbeeld hiervan zijn de knuppelpaadjes, die door het vogelrustgebied lopen. In dit gebied geldt met ingang van 15 maart 2003 een hondenverbod. Dit is om de broedende en foeragerende vogels zo min mogelijk te storen. Wilt u even uitrusten tijdens uw wandeling, dan zijn er genoeg bankjes in het Hitlandgebied om op uit te rusten. Recreatieschap Hitland heeft speciaal voor wandelaars twee wandelroutes ontwikkeld. Deze wandelroutes, één in Hitland-Noord en één in Hitland-Zuid zijn respectievelijk 2,5 en 5 kilometer lang.

Fietsen/skeeleren

Voor fietsen en skeeleren lenen de fietspaden van Hitland zich uitstekend. Fietsers worden wel vriendelijk verzocht om op de fietspaden te blijven en niet op voetpaden te gaan fietsen. Dit is voor de veiligheid van zowel de fietser als de wandelaar. Ook voor het fietsen en skeeleren zijn speciale routes samengesteld door Recreatieschap Hitland die eventueel gebruikt kunnen worden: één in Hitland-Noord (9,5 km) en één in Hitland-Zuid (8,5 km). Deze routes zijn zo ontworpen dat u van de verschillende onderdelen van Hitland kunt genieten. 

Vissen

Hitland beschikt over veel water. Logisch dat dit water door vissen bevolkt wordt. De voor de hengelaar meest interessante vissoorten van Hitland zijn de Brasem, Snoek, Karper, Baars, Zeelt, Ruisvoorn en Blankvoorn.

In vrijwel alle wateren van Hitland zitten deze vissoorten, maar de beste stekken bevinden zich aan de grote plassen van Hitland-Zuid. Hier is het water het diepst, zijn de oevers goed toegankelijk en hoeft u niet ver te lopen met uw spullen. Halverwege de Molenwetering, het lange water dwars door Hitland, is overigens een lange steiger aangelegd, waarvan u natuurlijk ook kunt vissen. Daarnaast is een vissteiger voor minder-validen aangelegd in Hitland-Zuid, naast het gebied van Golfbaan Hitland. Het Recreatieschap Hitland heeft geen visrecht uitgegeven. Daardoor is vissen slechts toegestaan met een visvergunning, uitgegeven door Recreatieschap Hitland (u kunt de visvergunning aanvragen op Blaardorpseweg 1 aan de receptie van Golfbaan Hitland/Recreatieschap Hitland).

Paardrijden

Liefhebbers van paarden en paardrijden kunnen terecht in Hitland-Noord bij Manege Hitland. De manege biedt toegang tot het speciaal aangelegde ruiterpad dat zich tevens bevindt in Hitland-Noord. Zo kunnen ruiters te paard ook genieten van het mooie Hitlandgebied.

Contactgegevens

Het adres en telefoonnummer van Manege Hitland zijn als volgt:

Ruitersportcentrum Hitland
Klein Hitland 9
2911 BR Nieuwerkerk aan den IJssel
0180-313271

Golfen

Voor de golfliefhebbers is er Golfbaan Hitland, gelegen in Hitland-Zuid. Golfbaan Hitland bestaat uit een volwaardige 18 holes-baan met A-status, een 9 holes par 3-baan en diverse oefenfaciliteiten. Golfbaan Hitland biedt u tevens een compleet golfcomplex, met naast de baan en de oefenfaciliteiten een golfschool, golfshop, golfclub en openbaar restaurant.

Golfbaan Hitland is een openbare golfbaan. De 18 holes baan is toegankelijk voor iedereen die over een passende baanpermissie beschikt. De par 3 baan is toegankelijk voor iedereen, mits een ervaren golfer meeloopt. Golfbaan Hitland heeft een aantrekkelijke ligging in het Hitlandgebied tussen de steden Gouda en Rotterdam en heeft daarnaast ook aantrekkelijke tarieven.Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.hitland.nl of u kunt bellen met 0180-317188.

Kanoën

In Hitland-Zuid zijn 2 aanlegsteigers voor kano's te vinden. Vanaf de aanlegsteigers kunt u door een groot gedeelte van Hitland kanoën. Houdt u wel rekening met de aanwezige watervogels en ga niet aan wal bij dicht begroeide oevers. In de zomerperiode kunt u ook bij Golfbaan Hitland (0180-317188 of www.hitland.nl) terecht voor het huren van kano's.

Schaatsen

In Hitland-Noord bevindt zich een landijsbaan, die 's winters onder water wordt gezet. Het hangt uiteraard van het weer af of er op geschaatst kan worden. De ijsbaan is voorzien van verlichting.

De schaatsbaan wordt beheerd door Schaatsclub Hitland. U kunt op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent de schaatsbaan door op de website van de schaatsclub te kijken.