Home   >   Wegwijzer   >   Hitland-zuid

Hitland-Zuid

In Hitland-Zuid vindt u vooral moeraspartijen en meertjes met hoge rietkragen waartussen pittoreske knuppelpaadjes zijn aangelegd. In het midden van het gebied ligt een speciaal voor vogels ingericht gebied: het vogelrustgebied. U kunt door het vogelrustgebied wandelen, waar de knuppelpaadjes toegang tot bieden. In het vogelrustgebied is het niet toegestaan om te fietsen of honden uit te laten in verband met de rust die het gebied dient te geven aan de vogels. In Hitland-Zuid bevinden zich ook de ligweiden. Deze weiden zijn uitermate geschikt voor een gezellige picknick met de gehele familie. Ook leuk om met de familie naar toe te gaan: de waterspeelplaats in Hitland-Zuid voor kinderen van alle leeftijden. Hieronder vindt u een plattegrond van het gebied (klik op de plattegrond om te vergroten).

Flora en fauna

Hitland-Zuid bestaat voor een groot deel uit water, waar veel planten- en diersoorten voorkomen. Zo staat het in het vogelrustgebied vol met de Grote lisdodde, Kleine lisdodde, Riet en Liesgras. Verder vindt u hier ook zeldzamere plantensoorten zoals de Rietorchis, Ratelaar, Krabbescheer en Zwanenbloem.

In Hitland-Zuid bevindt zich ook een fors bos, dat voornamelijk bestaat uit bomen als de Wilg en de Zwarte els (die laatste kunt u herkennen aan zijn zwarte knoppen aan de uiteinden van de takken). Opvallend zijn de grote aantallen Grote lisdodden in het gebied, die zich kenmerken door de grote sigaar die zich aan het uiteinde van de stengel bevindt. Ook de vogels (m.u.v. de Grote bonte specht) en zoogdieren, die in dit deel van Hitland leven, zijn dezelfde als in Hitland-Noord.

Bezienswaardigheden

Vogel uitkijkpunt

Speciaal voor de vogelliefhebbers is er op verzoek van gebruikers van Hitland een nieuwe voorziening in Hitland-Zuid gerealiseerd eind 2016. Vanaf een kleine uitkijktoren kunt u in alle rust meerdere vogels spotten in Hitland-Zuid. De uitkijktoren is te bereiken via een vaste trap en in de uitkijktoren kunt u op meerdere bankjes plaatsnemen. U komt bij de uitkijktoren door vanaf de parkeerplaats langs de Groenendijk (adres navigatie: Langepad 1) het wandelpad richting Leefgoed de Olifant te volgen. Hier kunt u voor, tijdens of na het vogelspotten terecht voor koffie/thee, lunch en/of andere versnaperingen.

Buurtmoestuin

Langs het Langepad is in 2017 een moderne buurtmoestuin gerealiseerd. Mede dankzij de subsidie die is verstrekt door de Provincie Zuid-Holland heeft Recreatieschap Hitland een basisinfrastructuur van de buurtmoestuin gefaciliteerd met onder andere een omheining, een ontsluitingspad, een gereedschapsberging annex toiletruimte en goed bewerkbare grond. Er is door de beheergroep van de buurtmoestuin, het recreatieschap en een aannemer hard gewerkt om de buurtmoestuin voor 1 april 2017 gereed te maken.

Tijdens de officiële ingebruikname van de buurtmoestuin werd benadrukt dat het doel van de buurtmoestuin is om een maatschappelijke meerwaarde te creëren. Er zijn veel verschillende groepen bij betrokken, zoals: WOP Oostgaarde, Stichting Welzijn Capelle en een schooltuinproject van Kinderdagverblijf Humanitas. De gezamenlijke initiatieven en ideeën hebben betrekking op de gezamenlijke kruidentuin, kweektuin en thematuin. Komt u graag in contact met de beheergroep van buurtmoestuin Hitland? Dan kunt u contact opnemen via buurtmoestuin.hitland@gmail.com.

Golfbaan Hitland

In Hitland-Zuid ligt openbare golfbaan Hitland. Door de fraaie ligging van de golfbaan in de Randstad is Golfbaan Hitland voor iedere golfer een plek waar men dichtbij en tegen aantrekkelijke tarieven kan genieten van de natuur en de baan. Voor de beginnende golfer zijn er diverse openbare en gratis toegankelijke oefenfaciliteiten. Kijk voor meer informatie op de website van Golfbaan Hitland.